Qui sóc

Joan Vives

Flautista de bec, professor d’història de la música i divulgador musical.

Inicia la formació a l’Escola de música de Mataró. Estudià flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona, amb Romà Escales, obtenint per unanimitat els premis d’honor de "Grau professional" (1986) i "Grau superior" -Virtuosisme- (1988). Després rebrà classes dels flautistes Kees Boeke, Marieke Miessen, Baldrick Deerenberg, Walter van Hauwe, Pedro Memmelsdorf, Marion Verbruggen i Hans Martin Linde.

Menció d'honor en el "Concurs Permanent" de Joventuts Musicals d'Espanya (1982), 2on Premi a la "Muestra de Nacional de Música de Cámara" (1989).

En el terreny pedagògic ha estat professor de flauta de bec i de Història de la música a l'Escola de Música de Mataró i al “Curs internacional de música antiga de Solsona”. Ha realitzat una important activitat concertística des del 1980 amb diversos grups de cambra i orquestrals, com el "Trio Unda Maris", realitzant concerts per Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra, i arreu de l’Estat Espanyol. També enregistraments discogràfics (EMI, La ma de Guido i altres segells independents...), radiofònics (Catalunya Música, Ràdio Nacional, Radio Classique Française, etc...) i per a Televisió (TV3, TVE, etc...).

El seu vessant de divulgador musical el porta, a partir del 1987, a fer gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris amb regularitat, principalment a Catalunya. També a escriure sovint articles per a diverses publicacions.

Actualment és professor d’història de la música a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Com a instrumentista, és integrant de diferents grups com "Els Ministrils, quartet de bec", “Quartet barroc de Sant Simó” i el "Conjunt barroc del cafè" entre altres col·laboracions diverses.

És locutor-redactor de Catalunya Música (Emissora de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) des de l’inici de les seves emissions el Maig de 1987.

El 2005 va obtenir la Medalla d’honor de l’ordre del “Mèrit Cultural” atorgada pel Ministeri de Cultura de la República de Polònia.  Guardonat amb el "Premi a la Recerca i difusió" dins dels "Premis Cultura de Mataró 2017" i el 2018 pels “Premis de Radio Associació de Catalunya” amb el “Reconeixement a la trajectòria de més de 30 anys com a divulgador musical”.